19.12./08:30 Smrtící propaganda: fake news v post-konfliktním prostředí

Smrtící propaganda: fake news v post-konfliktním prostředí / čtvrtek 19.12./8:30

Zveme všechny zájemce na další z inspirativních online přednášek promítaných živě v rámci projektu Brain & Breakfast nazvanou Smrtící propaganda: fake news v post-konfliktním prostředí. Přednášejícím bude Vladimír Dzuro, oceňovaný emeritní policejní rada a odborník na konflikty na Balkáně.
Vladimír Dzuro nás vtahuje do víru vyšetřování zvěrstev spáchaných v důsledku kolapsu Jugoslávie. Zabývá se nejkrutějšími válečnými zločiny, jaké Evropa nezažila od konce druhé světové války. Zkoumá mělké hroby, které vydávají desítky, někdy i stovky obětí. Svěřuje se nám se svými niternými pocity, když stojí v masovém hrobě během exhumace. Pronásleduje podezřelé a vyhledává svědky, létá přes oceán, aby ověřil důkazy, a konečně čelí válečným zločincům před tribunálem v Haagu.

Kniha Vyšetřovatel je jedinečný, surový příběh z první ruky. Je to popis nevídané honby za spravedlností, tváří v tvář absolutní hrůze.“ – Julian Borger, editor a zahraniční zpravodaj listu The Guardian ve Washingtonu DC; s týmem Guardianu získal Pulitzerovu cenu za rok 2014 za službu veřejnosti.
 

v Malém sále Městské knihovny Břeclav / vstup volný / drobné občerstvení zajištěno

https://youtu.be/FytsUIwIHFM